top of page

Thich Nhat Hahn overlijdt op 95-jarige leeftijd

Thich Nhat Hanh heeft 95 jaar op deze aarde doorgebracht, waarvan bijna 80 jaar als boeddhistische monnik. Hij werd op 14-jarige leeftijd monnik en was getuige van de oorlogen die zijn land van 1941 tot 1975 voerde. Op 24-jarige leeftijd, in 1950, richtte hij het An Quang Instituut voor Hogere Boeddhistische Studies op en lanceerde vervolgens de dynamiek van het geëngageerde boeddhisme. In 1965 richtte hij de Jeugdschool voor Sociale Dienstverlening op. Na zijn studies aan Amerikaanse universiteiten werd hij bevriend met Martin Luther King. Hij werd verbannen uit Vietnam en bracht zijn ballingschap hoofdzakelijk door in Frankrijk en de Verenigde Staten. In Frankrijk heeft hij de Groupe de la patate douce opgericht en vervolgens de Village des Pruniers tussen Bergerac en Bordeaux. Getroffen door een beroerte in 2014, kon hij zijn laatste jaren doorbrengen in zijn thuisklooster in Hue, waar hij onlangs is overleden.

Het wereldwijde succes van Thich Nhat Hanh's onderricht hangt samen met meerdere factoren: naast zijn oprechtheid, nederigheid, charisma en intelligentie, met het benadrukken van de boeddhistische meditatiepraktijk. Eerder dan een intellectuele leer, stuurt Thich Nhat Hanh ons terug naar de ervaring van het beoefenen van mindfulness meditatie, naar loopmeditatie, naar de collectieve en gedeelde praktijken in sangha's, naar de betrokkenheid bij de wereld van vandaag met zijn gebreken en mogelijkheden. Door lichaam en geest te verenigen in zittende of wandelende meditatie, verenigt deze praktische ervaring de mediteerder met de wereld om hem of haar heen, de wereld die zo'n behoefte heeft aan genezing. Het belangrijkste is zich te bevrijden van de angsten en wroeging uit het verleden, zich te bevrijden van angsten en plannen voor de toekomst; met andere woorden, terug te keren naar het huidige moment. Verre van zich op te werpen als de prediker van een godsdienst, stelt hij concrete middelen tot bevrijding voor, ongeacht geloofsovertuiging of ideologie.


Thich Nhat Hanh's werken zijn talrijk (50 ervan zijn vertaald in het Frans) en omvatten: "Prendre soin de l'enfant intérieur" (Belfond, 2014); "Pour une métamorphose de l'esprit" (La Table Ronde, 2001); "Vivre en pleine conscience. L'intégrale" (Belfond, 2017), "Conversations intimes avec le Bouddha" (Courrier du livre, 2013); "La terre est ma demeure" (Belfond, 2017); "Ce monde est tout ce que nous avons" (Courrier du livre, 2020); "La paix en soi, la paix en marche" (Albin Michel, 2006); "Il n'y a ni mort ni peur" (Pocket, 2005); "Sur les traces de Siddharta" (Pocket, 1998).

Talrijke sanghas komen wekelijks samen in Vlaanderen (veertien groepen op de Nederlandstalige website Leven in Aandacht (www.aandacht.net), zes centra brengen mediteerders samen in Franstalig België (https://mindfulnessbel.wpengine.com/directory/) in de traditie van het Village des Pruniers (https://plumvillage.org/fr/) dat veertig jaar geleden werd opgericht door Thich Nhat Hanh. De Sangha van Luik (https://centrezendeliege.care), sinds lange tijd lid van de Boeddhistische Unie van België, maakt deel uit van deze door Thich Nhat Hanh geïnitieerde beweging.

bottom of page