top of page

Politiek en boeddhisme: een essay van Carlo Luyckx «L'Intégrité en politique : une utopie ?»is zojuist gepubliceerd door Le Lys Bleu, een Franse uitgeverij. In dit essay analyseert Carlo Luyckx, aan de hand van talrijke voorbeelden uit de geschiedenis en de actualiteit, de redenen voor de geleidelijke erosie van het idealisme dat ten grondslag ligt aan het politieke engagement, naarmate de kandidaat voor een politieke carrière de ladder van de macht beklimt.


De auteur stelt ook remedies voor om de goedwillende neofiet, verstrikt in de wervelwind van de machtsuitoefening, te helpen de vele valstrikken te herkennen en te omzeilen die op hem of haar liggen te wachten dankzij voortdurende waakzaamheid en dagelijkse invraagstelling, mogelijk gemaakt door introspectietechnieken. Anders dreigt de mooie altruïstische motivatie volledig te verdampen zonder dat hij of zij het beseft.


Dit essay is niet alleen bedoeld voor degenen die geïnteresseerd zijn in politiek vanuit hun positie van politici of waarnemers. Dezelfde valkuilen zijn te vinden in het bedrijfsleven en in de media, de communicatie, de cultuur, de vakbonds- en werkgeversvertegenwoordiging, de sport, de administratie en de academische en verenigingswereld. Spiritualiteit en religie vormen hierop zeker geen uitzondering, evenmin als alle omgevingen waar machtsverhoudingen zich kunnen manifesteren.


De lezer vindt ook een voorwoord van de Dalai Lama en een voorwoord van Matthieu Ricard.
 

Op vrijdag 13 januari heeft Carlo Luyckx zijn nieuwe boek voorgesteld in het centrum van Samye Dzong om 20 uur. Deze presentatie werd gevolgd door een handtekeningsessie.


 

Sagesses bouddhistes, een uitzending op France 2, heeft de auteur uitgenodigd op 26 maart 2023 om er zijn boek toe te lichten. 

Om het boek in België te bestellen:

Boekhandel Tropismes (gratis click & collect)


Om het boek in Frankrijk te bestellen:

Van de uitgeverij Le Lys Bleu (5% korting met de code LLB5)


Het boek is ook verkrijgbaar op online verkoopplatforms (Fnac, Amazon, Decitre, enz.).

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page