top of page

Hoe een eeuwenoud gebruik om genegenheid te tonen kan worden verdraaid om diskrediet te veroorzaken

Hoe een eeuwenoud gebruik om genegenheid te tonen tussen grootouders en kleinkinderen kan worden verdraaid om een wereldicoon in diskrediet te brengen.Op 8 april 2023 publiceerde het pas geopende Twitter-account "Yin Sun" een fragment van een video waarop de Dalai Lama te zien is met een jonge Indiase jongen die aanbiedt "aan zijn tong te zuigen". Op dezelfde dag werd deze publicatie 7.300.000 keer bekeken, waarvoor het gebruik van krachtige robots nodig was om het te vermenigvuldigen vanaf een account dat iets meer dan een maand geleden was geopend.


De video, die in enkele dagen tijd viraal ging, deed de ronde over de hele planeet, vooral dankzij de inzet van talrijke "influencers", van wie verschillende zich later publiekelijk verontschuldigden.Om te begrijpen wat er echt is gebeurd, moet je de video vanaf het begin zien en niet alleen het fragment dat op sociale netwerken is gepubliceerd. De moeder van de Indiase jongen zat naast de Dalai Lama, dus zij kon de interactie tussen haar zoon en de Nobelprijswinnaar duidelijk zien. Ze hadden de dag al samen doorgebracht met de 120 pas afgestudeerde studenten. Ondanks het feit dat de jongen al veel interactie had gehad met de eminente Lama door hem in het openbaar cadeaus te geven namens de school waarvoor zijn moeder verantwoordelijk was, stond hij erop de Tibetaanse spirituele leider een "knuffel" te kunnen geven:Wat er vervolgens gebeurt is alleen te begrijpen als je beseft dat het in de Tibetaanse cultuur gebruikelijk is dat oudere grootouders niet alleen kleine kinderen kussen, maar hen ook een klein snoepje of een stukje voedsel geven, rechtstreeks van mond tot mond. Zodra de oudste een kus en een snoepje heeft gegeven, zegt hij, omdat er niets meer in zijn mond zit, niets meer te geven, de zin "Ok, nu eet mijn tong". De Tibetaanse uitdrukking is "Che le sa". Ze zeggen het als in "Ik heb je al mijn liefde en snoepjes gegeven, dus dat is het - alles wat overblijft is mijn tong opeten (of zuigen)". Het is een spel dat kinderen kennen. De praktijk is wijdverbreid in de Amdo regio, waar de Dalai Lama vandaan komt.


Bovendien hebben Tibetanen sinds de negende eeuw na Christus de gewoonte hun tong uit te steken als teken van welkom en respect. De uitdrukking die de Dalai Lama gebruikt heeft dus geen seksuele connotatie, in tegenstelling tot bij ons.


De hele scène werd gefilmd door het televisiekanaal Voice of Tibet en door verschillende lokale Indiase zenders, en live uitgezonden op Facebook. Het werd op 28 februari 2023 live gezien door enkele miljoenen mensen over de hele wereld. Ondanks deze grootschalige uitzending was er geen verontwaardigde reactie, want voor de kijkers paste de sequentie die vervolgens zoveel controverse veroorzaakte, harmonieus in een gebeurtenis die door iedereen als ontroerend werd ervaren.


Hoe komt het dat vijf weken later, op 8 april, dit uit de context gerukte fragment, waarin de pedofiele aard van de Tibetaanse leider wordt gesuggereerd, op een zeer goed georganiseerde manier viraal ging, eerst op Twitter, YouTube, Facebook, enz. en vervolgens werd opgepikt door tv-nieuwsuitzendingen en de geschreven pers over de hele wereld? De belangrijkste reden, volgens de meeste geïnformeerde waarnemers, is het feit dat de 14e Dalai Lama op 8 maart 2023 in Dharamsala officieel de 10e incarnatie van de belangrijkste Mongoolse spirituele leider Khalkha Jetsun Dhampa zal inhuldigen, in aanwezigheid van 600 Mongoolse hoogwaardigheidsbekleders en 5000 Tibetaanse monniken. Volgens de traditie zal deze leider een beslissende rol spelen bij de benoeming van de toekomstige Dalai Lama. Deze troonsbestijging heeft de Chinese Communistische Partij bijzonder geërgerd, omdat zij zich al jaren het monopolie voorbehoudt om de reïncarnaties van boeddhistische hoge Lama's aan te wijzen, en met name die van de opvolger van de 14e Dalai Lama, die zij omschrijft als een "wolf in monnikspij". Het fragment uit de video dat op sociale netwerken is vrijgegeven, is slechts één voorbeeld van de nieuwe vorm van oorlogsvoering die de manipulatie van communicatie gebruikt om het geïdealiseerde beeld te vernietigen van de enige figuur die unaniem wordt gesteund door de Tibetaanse gemeenschap zowel binnen als buiten zijn geboorteland, evenals door een groot deel van de wereldopinie voor wie de Dalai Lama een symbool van vrede, altruïsme en wijsheid is.


Onder de vele verontwaardigde reacties van internetgebruikers op het uittreksel uit de context van de uiting van genegenheid van de Dalai Lama aan de jonge Indiase jongen, zijn veel stemmen opgegaan om het trauma aan de kaak te stellen dat de jongen mogelijk heeft opgelopen als gevolg van de "onfatsoenlijke" benadering die de vermeende pedofiele neigingen van de Tibetaanse spirituele leider aan het licht heeft gebracht. Het is daarom de moeite waard het interview met de jongen en zijn moeder te bekijken, opgenomen op dezelfde dag, vlak na de gebeurtenissen:Als we de positieve reacties van het kind en zijn moeder zien en de feiten in hun culturele context plaatsen, kunnen we ons afvragen waarom de Dalai Lama publiekelijk zijn excuses heeft aangeboden. Het bureau van de Dalai Lama heeft deze verontschuldiging aangeboden als reactie op de stroom van vijandige reacties die gebaseerd waren op een ontegenzeggelijk beknopte voorstelling van de werkelijkheid met de bedoeling het imago van de geestelijk leider en het boeddhisme in het algemeen te schaden, ten behoeve van iedereen die zich door deze feiten gekwetst zou kunnen voelen.


Om verder te gaan in de analyse van deze gebeurtenis, stelt de tweedelige getuigenis van de Tibetaanse Jigme ons in staat de wonde te meten die binnen de Tibetaanse gemeenschap is veroorzaakt door de lastercampagne waarover de wereldmedia uitgebreid verslag hebben gedaan:De getuigenis van Lobsang Sangay, voormalig premier van de Tibetaanse regering in ballingschap, biedt een interessant en verhelderend inzicht in de spontane houding die de Dalai Lama altijd heeft gehad in zijn omgang met staatshoofden en regeringsleiders, waaronder een zekere Barack Obama.De impact van deze politieke inmenging in geestelijke en culturele aangelegenheden en de omvang van de controverse hebben deze verduidelijking noodzakelijk gemaakt.


Brussel, 18 april 2023


Carlo Luyckx

Voorzitter van de Boeddhistische Unie van België

Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.
bottom of page