top of page

De zoveelste mediacampagne van China om het imago van de Dalai Lama te beschadigen

Een terugblik op de controverse rond de vraag van de Dalai Lama aan een kind om "zijn tong op te eten". De gemanipuleerde video en de verkeerde interpretatie van feiten uit hun context zijn het zoveelste voorbeeld van de communicatieoorlog die wordt gevoerd tegen een door het China van Xi Jinping gevreesde spirituele en politieke leider.


Gepubliceerd op 09-05-2023 in La LibreEen carte blanche van Rigzin Genkhang, de vertegenwoordiger van de Dalai Lama bij de EU, West-Europa en Noord-Afrika


Op 8 april 2023 publiceerde het pas in februari onder de Chinese naam "Yin Sun" geopende Twitter-account, dat tot dan toe inactief was gebleven, een fragment van een gemanipuleerde video van 20 seconden waarop Zijne Heiligheid de Dalai Lama te zien is met een jonge Indiase jongen, veertig dagen na de gebeurtenissen van 28 februari 2023. Op dezelfde dag werd deze publicatie 7,3 miljoen keer bekeken, waarvoor krachtige robots nodig waren om het te vermenigvuldigen vanaf een account dat iets meer dan een maand geleden was geopend.


Sinds de publicatie circuleert er een verkeerde interpretatie van het fragment uit deze video en uit zijn verband gerukte feiten, en bepaalde media (tv-zenders en radiostations) hebben deze informatie opgepikt zonder rekening te houden met de vereiste zorgvuldigheid omtrent de culturele en situationele context, wat heeft geleid tot gewelddadige kritiek op Zijne Heiligheid de Dalai Lama.


Dit heeft het Tibetaanse volk, in België en de rest van de wereld, en de boeddhistische gemeenschap als geheel diep gekwetst.


Een van de meest gerespecteerde leiders van vandaag


Voor de hele wereld is Zijne Heiligheid de Dalai Lama een Nobelprijswinnaar en voor een groot deel van de internationale publieke opinie is hij een vurig verdediger van de wereldvrede en een bron van inspiratie. Voor de boeddhistische gemeenschap is hij een spiritueel leider. Maar voor het Tibetaanse volk is hij niet alleen een geestelijk leider, maar de belichaming van onze vreedzame strijd voor vrijheid in een land dat nog steeds wordt binnengevallen, het enige lichtpunt voor onze landgenoten die blijven lijden onder een steeds gewelddadiger Chinees regime, en de man die duizenden Tibetaanse levens heeft gered na de Chinese invasie van ons land in 1959.


Zijne Heiligheid de Dalai Lama heeft zijn hele leven in de schijnwerpers gestaan, en zijn gedrag heeft nooit twijfels opgeroepen over zijn morele integriteit. Hij is een van de meest gerespecteerde hedendaagse leiders van onze tijd, die zijn hele leven heeft gewijd aan het bevorderen van vrede, mededogen, de eenheid van de mensheid en interreligieuze harmonie in de wereld.


Bekijk de hele video


Om te begrijpen wat er werkelijk is gebeurd, moet je de video in zijn geheel bekijken en niet alleen het gemanipuleerde fragment dat op sociale netwerken is gepubliceerd, waarop noch de aanwezigheid van de moeder van de jongen naast Zijne Heiligheid de Dalai Lama, noch de aanwezigheid van journalisten te zien is.


Op 28 februari 2023, tijdens een openbare audiëntie met 120 studenten van de Indiase M3M-stichting waarvoor de moeder van de jongen verantwoordelijk is, stond de jongen erop Zijne Heiligheid de Dalai Lama te mogen omhelzen. Wat er vervolgens gebeurt is alleen te begrijpen als je beseft dat het in de Tibetaanse cultuur gebruikelijk is dat grootouders kleine kinderen niet alleen omhelzen, maar hen ook een klein snoepje of een stukje voedsel geven, rechtstreeks van mond tot mond. Zodra de oudste alles heeft gegeven, zegt hij, omdat er niets meer te geven valt: "Ik heb je alles gegeven, het enige wat ik nog heb is mijn tong. Wil je mijn tong opeten?" Deze praktijk is zeer gebruikelijk in de Amdo regio, waar Zijne Heiligheid de Dalai Lama vandaan komt. Het is ook belangrijk erop te wijzen dat het Engels van Zijne Heiligheid de Dalai Lama beperkt is omdat hij autodidact is.


Openbare opmerkingen zonder seksuele connotatie


De door Zijne Heiligheid de Dalai Lama gebruikte uitdrukking heeft geen seksuele connotatie. Als hij kwade bedoelingen had gehad, zoals de gemanipuleerde video probeert te suggereren, zou hij dan in het bijzijn van de moeder van het kind, in het bijzijn van honderden aanwezigen en vooral tijdens een evenement dat in zijn geheel werd gefilmd en live op Facebook werd uitgezonden, transparant een dergelijk gebaar hebben gemaakt? Het werd op 28 februari 2023 live gezien door enkele miljoenen mensen over de hele wereld. Ondanks deze grootschalige uitzending was er geen negatieve reactie, want de interactie werd door iedereen gezien als speels en aanhankelijk.


Een geërgerde reactie van de Chinese Communistische Partij


Waarom dook de gemonteerde video veertig dagen na de gebeurtenis op 8 april weer op? Het antwoord op deze vraag ligt in het feit dat de 14e Dalai Lama op 8 maart 2023 de reïncarnatie van de belangrijkste Mongoolse spirituele leider Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoche officieel heeft erkend, in aanwezigheid van 600 Mongoolse hoogwaardigheidsbekleders en 5.000 Tibetaanse monniken in Dharamsala, Deze laatste zal een beslissende rol spelen in de opvolging van de 14e Dalai Lama, hetgeen de ergernis heeft opgewekt van de Chinese Communistische Partij, die al vele jaren beweert de macht te hebben om de reïncarnaties van boeddhistische hoge Lama's aan te wijzen, en in het bijzonder die van de opvolger van de 14e Dalai Lama.


De Chinese communicatieoorlog van Xi Jinping


Het fragment uit de op sociale netwerken vrijgegeven video is slechts één voorbeeld van de nieuwe vorm van communicatieoorlog van Xi Jinping in China om het imago te vernietigen van de enige figuur die unaniem wordt geaccepteerd door de Tibetaanse gemeenschap zowel binnen als buiten Tibet, evenals door een groot deel van de internationale publieke opinie voor wie de Dalai Lama een symbool van vrede, altruïsme en wijsheid is.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page