In maart 2015 werd de vereniging Samita ASBL opgericht, met als doel een klooster te beginnen in de Theravada traditie  in Europa. Daartoe organiseert Samita o.a lezingen en meditatiecursussen met monniken en nonnen.  Het is begonnen met een rondreis van Bhante Sujato in Europe tussen oktober en december 2015. Samita stelt een variëteit van leermethodes op prijs, een die onze persoonlijke praktijk en begrip van de Dhamma kunnen verrijken.

Het woord “Samita” heeft verschillende betekenissen in de Pali taal:

  • bijeen komen, samengesteld – we zijn samengekomen als groep om een gemeenschap (Sangha) te stichten in deze traditie in Europa.
  • gelijkheid – we streven naar gelijkheid tussen monniken en nonnen, mannelijke en vrouwelijke leken , de vierdelige Gemeenschap/Sangha.
  • rust, kalmeren – het kalmeren en tot rust brengen van de geest door meditatie.

Ons logo verwijst naar de waarden van dit woord en is een samenstelling van het universele symbool van gelijkheid en het Tao symbool van tot rust brengen van de geest door reflectie. Het logo heeft ook wat weg van het element water, dat vaak wordt gebruikt  in de Pali canon in vergelijkingen door de Boeddha. Het heeft de kwaliteit van zowel samenhang als kalmeren. Als water tot stilstand komt, bezinkt het en wordt het stil en zuiver, net zoals de geest tijdens meditatie

Praktische informatie

Samita 

Engreux 49G
6663 Mabompré/Houffalize
België

Website: samita.be 
Tel: + 32 (0) 493-41 28 85
Kantooruren zijn ma-vr 8.30 – 10.30 uur
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.