Ei Gen-zendojo Gent

EiGenDojoGentDe Ei Gen-zendojo Gent (Ei Gen: Eeuwige Bron) werd opgericht in 1975 en heeft tot doel de gelegenheid te bieden voor de beoefening van Soto Zen naar het onderricht van Meester Taisen Deshimaru (1914-1982). De kern van de beoefening is zitmeditatie of “zazen”. De “za” betekent zitten en de “zen” staat voor concentratie en begrijpen. In zazen worden we één met onze geest, met de geest die tot rust gekomen is: met onze ware natuur.
In de Ei Gen-zendojo kan je samen met de andere beoefenaars twee maal per week zazen beoefenen. Tijdens de zazen wordt er ook onderricht en duiding verstrekt door meer ervaren beoefenaars. De Ei Gen-zendojo is verbonden met de Belgische Zen Vereniging (BZV) en met diverse internationale verenigingen. In die context worden er regelmatig (meerdaagse) retraites of sesshins georganiseerd, waarbij er onderricht wordt verstrekt door ervaren lekenmonniken en -nonnen.

Contact gegevens

MBC Center lokaal 1.46 
Blekerijstraat, 75 bus 15
9000 Gent 

+32 (0)472 78 80 43
Website van het centrum

Kannon Dojo Brussel

DojoZendeBXL In de Kannon Dojo in Brussel beoefenen we zazen in de Soto Zen traditie van Meester Dogen.
De dojo werd gesticht door leerlingen van meester Deshimaru en is sinds 1993 in Elsene gevestigd en staat voor iedereen open.
We houden 9 meditatie sessies per week en bieden verschillende workshops aan zoals:
-sessies voor beginners, studie van de Dharma, traditioneel naaien van de kesa, correcte gebaren,...

Wij zijn lid van de Zen Vereniging van België en nemen deel aan sesshin (retraites) die verschillende keren per jaar georganiseerd worden met onze referentieleraar Meester Roland Yuno Rech.

 

Contact gegevens:

Kannon Dojo Brussels
Eugène Cattoirstraat 11
1050 Elsene

+32 (0)2 648.64.08
Website of het center
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Shodo dojo Halle

ShodoZenHalleDe Shodo Dojo in Halle biedt de mogelijkheid om drie keer per week zazen - zenboeddhistische meditatie - te beoefenen. Iedereen is in staat de Dharma (= de leer van Boeddha) te begrijpen, ongeacht afkomst, religie, leeftijd, geslacht, moedertaal of anderszins.
Konrad Kosan Maquestieau leidt deze sessies, omringd door boeddhistische monniken en nonnen. Het is ook mogelijk om deze meditatiesessies online te volgen.
Er worden meditatiecursussen (shesshin) georganiseerd, ook voor beginners, om de beoefening en het begrip van het zenboeddhisme te verdiepen.

Contactgegevens

Shodo dojo Halle

Villa Heulenberg
Edingensesteenweg 457 – 455
1500 Halle

+32 (0)484/173528
Website van het centrum

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zenboeddhistisch Centrum Wolk en Water

boeddhagandhara Wolkenwater

Het Zen Boeddhistisch Centrum "Wolk en Water" bestaat uit twee dojo's: één in Brugge en de andere in Oostende.
Wolk en Water volgt de lijn van Meester Deshimaru en heeft als referenten Meester Roland Rech en Meester Patrick Pargnien.
Het hele jaar door kunt u twee wekelijkse meditatiesessies volgen in Brugge en één meditatie in Oostende. Iedereen is welkom.
Het centrum organiseert twee retraites per jaar van meerdere dagen met de heer Patrick Pargnien en neemt deel aan de organisatie van de retraites in Godinne met Roland Rech.
Regelmatig komen studenten mediteren in de centra en er worden ook groepsretraites voor middelbare scholieren georganiseerd.

Wolk en Water is ook actief in interreligieuze uitwisselingsactiviteiten in Brugge en Oostende en in de verspreiding van het zenboeddhisme in België.

 Contactgegevens : wolkwater2

Oostende                                                 Brugge

“DE LOFT”                                                Maria Van Bourgondiëlaan 60,                  
 Prana-studio                                            8000 Brugge          
Jules Peurquaetstraat 15                            Website
8400 Oostende                                         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website

Email

InzichtMeditatie Antwerpen

boeddhagandhara WolkenwaterOnder leiding van Ayya Virañani biedt InzichtMeditatie Antwerpen de volgende activiteiten aan: regelmatige zitmeditatieoefeningen, stille meditatiewandelingen, mindfulness, yogacursussen, online onderricht door zuster Virañani en retraites.
Alle informatie is beschikbaar op de website van de vereniging.

 Praktische gegevens:                                    

vzw InzichtMeditatie Antwerpen

2600 Antwerpen                                          

Website van het centrum

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Le centre Zen de l'Harmonie Paisible

 

dojoliège

Het doel van het centrum is :

 • het onderricht, de beoefening van zazen en de verspreiding van Soto Zen, in Europa geïntroduceerd door Meester Taisen DESHIMARU,
 • De nadruk ligt op een diepgaand begrip van het boeddhisme, op de beoefening van meditatie en op innerlijk werk,
 • Meditatieve praktijk ondersteund door waarden als nederigheid, eenvoud, dialoog en reflectie,
 • het ondersteunen van de activiteit van andere boeddhistische praktijken en van filantropische en liefdadigheidswerken en
 • de organisatie van conferenties, retraites en de publicatie van brochures die direct of indirect verband houden met deze praktijk.

Praktische gegevens:

Centre Zen de l'Harmonie Paisible
Adrien de Witte straat 14

4020 Luik

+32(0)4/223 45 68
Website van het centrum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook

Youtube

Thien Tong de la Bambouseraie de la Délivrance

Thien Tong meditation« La Bambouseraie de la Délivrance » heeft als doel het onderricht en de Vietnamese Zen meditatiepraktijk ThiềnTông van de Eerwaarde Patriarch Thích-Thanh-Từ bekend te maken. Het is hoofdzakelijk gebaseerd op introspectie, mindfulness in de vervolmaking van het zelf en verlichte wijsheid.

De Grote Eerwaarde THÍCH THANH TỪ is een van de meest populaire Vietnamese Zen Meesters in Vietnam, en telt onder zijn Dharma broeders de Eerwaarde Thích-Nhất-Hạnh van het Plum Tree Village in Bordeaux, Frankrijk.

Sinds 1971 heeft hij tal van Zen tempels opgericht als plaatsen van onderwijs en spirituele beoefening: meer dan twintig grote pagodes in Vietnam, zes in de Verenigde Staten, 5 in Australië, 1 in Frankrijk, 1 in Canada.

Praktische informatie

Thien Tong de la Bambouseraie de la Délivrance
Onze-Lieve-Vrouwlaan 54
1140 Evere

Website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat Dhammapateep

abt van Wat Dhammapateep Phra Khruvinaithorn Somsak Subhalert

Wat Dhammapateep, kortweg "onze Tempel" genoemd, heeft als hoofddoel de ceremoniële en rituele activiteiten te verzorgen in de boeddhistische theravadatraditie van Thailand (en in feite van heel Zuidoost-Azië). 

Bovendien is deze "Wat" ook een centrum voor de culturele en sociale objectieven van de Thais-Vlaamse gemeenschap die Wat Dhammapateep mee tot stand heeft gebracht. 

Wat Dhammapateep verwelkomt iedereen op volgende activiteiten (uitgebreider op de website). De boeddhistische staan onder begeleiding van de abt Phra Khruvinaithorn Somsak Subhalert.

 • Boeddhistische activiteiten
  • Boeddhistische festivals en ceremonieën
  • Meditatiesessies
  • Dhamma training en retraites
  • Opleiding en ordinatie novices
  • Educatieve en informatieve diensten
 • Culturele activiteiten
  • Educatieve projecten: Thaise en Nederlandse taal, dans, muziek, ...
 • Sociale activiteiten
  • Solidariteit in de maatschappij en persoonlijke bijstand

Praktische informatie

Wat Dhammapateep vzw
Willendriesstraat 7b
2812 Muizen (Mechelen)

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: ++32(0)15 29 00 99
www.watdhammapateep.be

Yō e an, Centrum voor Shingon-boeddhisme

Yō e an, Centrum voor Shingon-boeddhisme vzw, heeft als doel de beoefening en studie van het Japanse Shingon-boeddhisme. Daarnaast streeft ze ook naar een verfijning van de kennis van het boeddhisme in het algemeen en van het Japanse boeddhisme in het bijzonder. Verder is het onze wens om actief mee te werken aan een verbreding van de religieuze horizon, en stil te staan bij de plaats en rol die het boeddhisme binnen de westerse cultuur kan vervullen

Praktische informatie

Yō e an, Centrum voor Shingon-boeddhisme
www.yoean.be
Tel: 0476 039 028

Triratna Boeddhistisch Gemeenschap

Triratna-Boeddhistische Gemeenschap (voormalige 'De Vrienden van de Westerse Boeddhistische Orde') is in 1967 in Engeland ontstaan vanuit de visie van een Engelse monnik, Sangharaksita. Hij wilde een beweging opzetten die ernaar streeft het boeddhisme honderd procent en onverdund te beleven, in vormen die zo nauw mogelijk aansluiten bij onze cultuur en leefwereld. Meditatie heeft hierin een heel belangrijke plaats. Twee meditatievormen blijken bijzonder relevant voor onze tijd: aandacht voor de ademhaling en ontwikkeling van liefdevolle warmte. Triratna-Boeddhistische Gemeenschap is een spirituele gemeenschap van mannen en vrouwen die het op zich nemen de visie van de Boeddha tot centrum van hun leven te maken en die, naar de formule van Shinran, noch monnik noch leek zijn. De belangrijkste activiteiten ervan zijn: onderricht, beoefening van meditatie en het belichamen van het boeddhisme als levende traditie voor onze tijd en samenleving. Die activiteiten nemen uiteenlopende vormen aan, van kennismaking tot intensieve beoefening, van avondactiviteiten tot intensieve retraites.

Praktische inlinchtingen

Triratna Boeddhistisch Gemeenschap
Oudescheldestraat 14a
9000 Gent
Tel: 0487/90.63.67
www.triratna.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Shinnyo-en België

Shinnyo-en is een internationale boeddhistische gemeenschap van Japanse oorsprong. Het aangeboden onderricht is aangepast aan het hedendaagse leven voor leken en toegankelijk voor iedereen, onafhankelijk van zijn sociale, culturele en religieuze achtergrond.

De boeddhistische Japanse term « Shinnyo » duidt zowel op « de ultieme aard van de werkelijkheid » als de « boeddha-aard » die iedereen bezit.
De term « en » verwijst naar een tuin die wijd open staat voor iedereen, zonder barrière. « Shinnyo-en » staat dus voor onderricht waarbij iedereen wordt uitgenodigd om zijn echte aard te ontdekken (zijn boeddha-aard) en om deze tot uiting te laten komen via diverse vormen van praktijk gebaseerd op het altruïsme van het Mahayana boeddhisme

Praktische informatie

Shinnyo-en België
Belliardstraat 193
1040 Brussel
Tel: +32 (0)2 / 280 26 49

Kagyu Samye Ling Belgium

KSD beaumontKaguy Samye Ling Belgium werd opgericht in samenwerking met Kagyu Samye Dzong Brussel. Het hoofddoel bestaat uit de organisatie van retraites, de verdieping van de praktijk en de filosofie, en in het bijzonder de traditie van de Karma Kagyupa school, waarvan de spirituele leider - Orgyen Drodul Trinle Dordje, de XVIIde Gyalwa Karmapa - tijdelijk verblijft in het Gyuto klooster, in India, in de nabijheid van Dharamsala.

Het centrum beschikt over een domein van 3 hectare in volle natuur, dicht bij de Franse grens, op het territorium van de gemeente Beaumont in Henegouwen. Het domein wordt begrensd door een kleine rivier, La Hante, die door een prachtige vallei loopt, omringd door bossen.

Praktische informatie

Kagyu Samye Ling Belgium
Rue Fond des Gouttes, 1
6500 Beaumont (Leugnies)
Tel: +32 (0)71 32 15 65
www.kagyusamyeling.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rigpa

Rigpa stelt zich tot doel om de boeddhistische traditie van Tibet te presenteren op een manier die tezelfdertijd authentiek is én zogoed mogelijk aangepast aan het leven en de noden van de wereld van vandaag.

Open voor de wijsheid van alle boeddhistische scholen en tradities, biedt Rigpa, onder het minzame peterschap van Zijne Heiligheid de Dalaï-Lama en door hem geadviseerd, aan allen die het boeddhistische onderricht volgen, een volledig pad aan van studie en praktijk en tevens de noodzakelijke omkadering om dit onderricht ten volle aan den lijve te ervaren.

Tezelfdertijd gaat Rigpa na hoe de wijsheid en het mededogen van het onderricht van de Boeddha hun nut kunnen bewijzen op vele domeinen van het hedendaagse leven.

Rigpa is een Tibetaanse term waarvan de algemene betekenis ‘intelligentie’ of ‘bewustzijn’ is. Maar in Dzogchen, het meest verheven onderricht in de Tibetaanse boeddhistische traditie heeft ‘rigpa’ een dieper gaande connotatie: ‘de allerdiepste natuur van onze geest’. Het hele onderricht van de Boeddha is erop gericht om ons deze ultieme natuur van onze geest te laten realiseren, de toestand van al-weten of Verlichting—een universele, oorspronkelijke werkelijkheid voorbij alle grenzen en zelfs voorbij religie.” (Sogyal Rinpoche)

Geïnspireerd door de betekenis van de term rigpa heeft Sogyal Rinpoche zijn werk hiernaar vernoemd alsook het vehikel dat hij ontwikkeld heeft om ten dienste te staan van de leer van de Boeddha in de Westerse wereld. Rigpa omvat vandaag meer dan 130 centra in 41 landen.

Het Rigpa centrum in Brussel organiseert elke week avonden voor studie, meditatie en oefeningen. Daarnaast ook enkele malen per jaar weekendseminaries (van zaterdagochtend tot zondagnamiddag) en video-streaming bij bijzondere gelegenheden (onderricht, conferenties, …).

Praktische informatie

Rigpa
Fernand Bernierstraat 10
1060 Brussel
Tel: 0479/34.20.74
rigpa.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Padma Ling België

Onder de spirituele leiding van Gyetrul Jigme Rinpotche biedt het centrum onderricht en meditatiepraktijk aan. Padma Ling (de lotustuin) heeft het volgend objectief : het bewaren van de Tibetaanse cultuur en haar ethische, religieuze, wetenschappelijke en artistieke tradities.

Praktische informatie

Padma Ling België
Domaine de la Gayolle, 635   
5530 Yvoir
Tel: 081 / 98 04 20
www.padmaling.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Karma Sonam Gyamtso Ling - Tibetaans Instituut

Het Tibetaans Instituut Karma Sonam Gyamtso Ling, dat zich in de Kagyu overdrachtslijn plaatst, werd 27 jaar geleden opgericht. Sinds 1990 verzorgt lama Karta de spirituele leiding. Het instituut wil een culturele organisatie zijn die gebaseerd is op boeddhistische inzichten, technieken en methodes. De activiteiten die aangeboden worden richten zich tot alle geïnteresseerden, zonder onderscheid van sociale rang of levensbeschouwelijke overtuiging. Het stelt zich ten doel: - bij te dragen tot een gemeenschap die zich bewust is van de interrelatie tussen de mens en zijn medemens, zijn omgeving en beschaving, in het besef dat het individu de motor is van het maatschappelijk leven; - de dialoog tussen disciplines, tradities, levensbeschouwingen, culturen en gemeenschappen versterken, en op deze wijze actief deelnemen aan maatschappelijk relevante debatten en acties.

Praktische informatie

Karma Sonam Gyamtso Ling - Tibetaans Instituut
Kruidpadstraat 33
2900 Schoten
Tel: 03/685.09.19
Site Internet de l'Institut
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kagyu Samye Dzong Nidrum

In samenwerking met Kagyu Samye Dzong Brussel heeft een groep geïnteresseerden in de Oostkantons van België een centrum opgericht na contact met verschillende grote Kagyupa Meesters. Men organiseert er weekend retraites en wekelijkse meditatiesessies.

Praktische informatie

Kagyu Samye Dzong Nidrum
Auf Dem Kôttenberg, 14
4750 Nidrum-Butgenbach
Tel: 0472/67.27.06
Site Internet du centre
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kagyu Samye Dzong Brussel

Het Centrum voor Tibetaanse Studies van Brussel - Karma Shedrup Gyamtso Ling - ligt in het hart van de hoofdstad van Europa en werd in 1977 ingehuldigd door de 16de Gyalwa Karmapa,  één van de grootste Tibetaanse boeddhistische meesters en spiritueel hoofd van de Karma Kagyupa traditie. Zijn opvolger, de 17de Gyalwa Karmapa - Orgyen Trinlé Dordjé - bekleedt momenteel het spiritueel leiderschap. Lama Rinchen staat in voor de dagelijkse spirituele leiding.

De naam "Samyé Dzong" houdt in dat het centrum verbonden is met Samyé Ling in Schotland, het eerste Tibetaans boeddhistisch klooster in het Westen, gesticht door Akong Rinpoche, en Chögyam Trungpa Rinpoche in 1967. De meeste grote Tibetaanse meesters die de laatste 40 jaar in het Westen gereisd hebben, bezochten ook Samye Dzong te Brussel om er onderricht te geven: de 14de Dalaï Lama, de 12de Taï Situpa, Djamgoeun Kongtrul Rinpoche, Orgyen Tulku, Kalu Rinpoche, om slechts de meest bekende te vermelden.

Samye Dzong biedt heel het jaar door activiteiten aan ieder die interesse heeft, ongeacht hun filosofische of religieuze overtuiging, om de rijkdom te ontdekken van een authentieke traditie van meer dan 2500 jaar oud.

Praktische informatie

Kagyu Samye Dzong Brussel
Capouilletstraat 33
1060 Brussel
Tel: 02/537.54.07
www.samye.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Instituut Yeunten Ling

Het instituut werd in 1983 opgericht door Kaloe Rinpochee, een grote meester in de Kagyu lijn van het Tibetaanse boeddhisme, en door lama Ogyen. Nu verblijven er permanent drie lama’s, die het onderricht verzorgen. Het instituut organiseert vooral residentiële cursussen voor een groot aantal mensen om het boeddhisme te bestuderen en meditatiebeoefening te leren in de best mogelijke omstandigheden. Het biedt de gelegenheid aan om zich enkele dagen terug te trekken en de geest tot rust te brengen, zich te concentreren, een ruime visie te ontwikkelen of de kennis en beoefening van het boeddhisme te verdiepen.

Praktische Informatie

Instituut Yeunten Ling
Château Fond l'Eveque
Promenade Saint Jean l'Agneau 4
4500 Huy
Tel: 085/27.11.88
Site Internet de l'Institut
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Instituut Nalanda

Het Nalanda Instituut stelt zich voor als een cultureel centrum, een oord van dialoog, studie en bezinning, waar iedereen welkom is en de veelzijdige facetten van het boeddhisme kan leren waarderen. De ontmoeting met en regelmatige uitwisseling tussen verschillende filosofische, spirituele en religieuze tradities zijn een wezenlijk aspect van de activiteiten. De lama's staan in voor onderricht en beoefening van het boeddhisme. Het Nalanda instituut telt meer dan 150 leden, maar staat open voor iedereen, ongeacht zijn overtuiging. Wekelijks zijn er tussen 70 en 100 bezoekers, met pieken tot 220 personen bij het bezoek van belangrijke meesters.

Praktische informatie

Instituut Nalanda
Olmstraat 50
1030 Brussel
Tel: 02/675.38.05
Website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dzogchen Gelek Palbar Ling

De visie van het boeddhistisch centrum, gesticht in 1998 door Dzogchen Ranyak Patrul Rinpoche, bestaat erin om iedereen te helpen om beter te leven en sereen te sterven, door de studie en de praktijk van authentiek boeddhistisch onderricht. 

Het organiseert daartoe lessen, retraites en publieke conferenties voor beginnende en gevorderde studenten, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de boeddhistische filosofie.

Ook wordt veel aandacht besteed aan de bewaring, de vertaling en de verspreiding van boeddhistische teksten, met name van de lijn van de Longchen Nyingthik.

 

Praktische informatie

Dzogchen Centrum van Brussel
Sint-Norbertusstraat 39
1090 Brussel
België
Tel: +32-494-79.47.87

Dharma City
300 rue de Mettet
5620 Florennes
Belgique
Tél: +32-471.825.675
www.patrulrinpoche.net
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zen Sangha

Zen Sangha is een gemeenschap van zenbeoefenaars rond zenleraar Frank De Waele Sensei en biedt het onderricht, de beoefening en de overdracht van de zenboeddhistische spiritualiteit aan. Zen Sangha heeft een zentrainingsprogramma in Gent en een tiental lokale zengroepen. Kenmerkende meditatieve praktijken in de Zen Sangha zijn gewaarzijnsmeditatie, shikantaza of vormloze meditatie, koanstudie, intensieve retraites en het werken met de leraar. Zen Sangha is gegroeid uit de Dana Sangha van Catherine Genno Pagès Roshi en maakt deel uit van de White Plum Soto Zen-lijn van wijlen Taizan Maezumi Roshi. Zen Sangha is lid van de Boeddhistische Unie van België en van de Interreligieuze Werkgroep Gent.

Praktische informatie

Zen Sangha
Elyseeze velden 10B
9000 Gent
Tel: 09/324.63.95
www.zensangha.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Soka Gakkai International Belgium

De beweging van de Soka Gakkai (letterlijk ‘organisatie voor het creëren van waarden’) werd opgericht in Japan op 18 november 1930 door twee Japanse onderwijzers, Tsunesaburo Makiguchi en Josei Toda. Het is een beweging van beoefenaars van het boeddhisme van de school van Nichiren Daishonin, een Japanse monnik uit de 13de eeuw van onze tijdrekening (1222 – 1282). Deze boeddhistische traditie vindt haar oorsprong bij Shakyamuni (Boeddha Gautama), werd overgenomen en uitgewerkt door boeddhistische geleerden uit het Mahayana boeddhisme in India, China en Japan, en werd voortgezet door de monnik Nichiren. Zij baseert zich op de Mahayana geschriften en op de Lotus Soetra in het bijzonder. Vanaf 1960 nam de beweging, onder het voorzitterschap van Daisaku Ikeda, een internationale dimensie aan. De Soka Gakkai Internationaal werd opgericht in 1975 en groepeert vandaag het geheel aan nationale organisaties vertegenwoordigd in 192 landen en gebieden. De SGI België begon haar activiteiten in de jaren zestig en werd in 1991 een v.z.w.. De belangrijkste activiteiten voorgesteld door de vereniging zijn:

 • Op persoonlijk niveau mediteert ieder bij zich thuis in volledige vrijheid. De meditatie bestaat uit het luidop reciteren, ’s morgens en ’s avonds, van twee hoofdstukken uit de Lotus Soetra, en van zijn titel ‘Nam Myoho Renge Kyo’.
 • Op lokaal niveau vormen de leden ‘discussiegroepen’ die meestal een keer in de maand samenkomen om samen te mediteren, te studeren en dialoog te voeren.
 • Op centraal niveau worden er verschillende activiteiten voorgesteld in het centrum, gelegen aan de Grisarstraat: groepsmeditaties, studies, dialogen, het uitwisselen van ervaringen en vraag en antwoord sessies.

Praktische informatie

Soka Gakkai International Belgium
Grisarstraat 46
1070 Brussel
www.sgi-bel.org
www.nichirenlibrary.org (site Internet d'études en ligne - en anglais)
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 02/345.87.14

Shikantaza

Dojo Shikantaza

De vereniging Shikantaza heeft tot doel de beoefening van Sōtō Zen bekend te maken door middel van de leer van Shohaku Okumura, zijn voorgangers en zijn opvolgers. Zij onderhoudt contacten met personen en verenigingen die aanspraak maken op hetzelfde erfgoed in België en elders. Er zijn momenteel twee praktijkcentra in België, het Centre Bouddhiste Zen des Pagodes in Brussel en de Temple of the Vast Mind (Daishinji) in Mons. Okumura Roshi verwelkomde en moedigde de toenadering en samenwerking tussen de twee centra aan.

Shohaku Okumura Roshi (1948) ontving in 1975 de transmissie van Uchiyama Roshi in het klooster van Antaiji, gesticht door Kodo Sawaki. In 1976 ging hij naar de VS waar hij bijdroeg aan de oprichting van de Pioneer Valley Zendo (Massachusetts). Teruggekeerd naar Japan in 1981 om gezondheidsredenen, begon hij met het vertalen in het Engels van teksten van zijn meester Uchiyama en Meester Dōgen (1200-1253), de stichter van de Japanse Zen Sōtō. Teruggekeerd naar de VS, gaf hij onderricht aan het Minnesota Zen Meditation Center in Minneapolis (1993-1996). In 1996 stichtte hij de Sanshinji Tempel in Bloomington, Indiana. Hij was ook Gedurende 13 jaar (1997-2010) was hij ook directeur van het Sōtō Zen Buddhism International Center in San Francisco. Okumura Rōshi wijdt zijn leven aan het onderrichten van de zazenpraktijk waarvan hij de transmissie van zijn meester heeft ontvangen en aan het vertalen en becommentariëren van het werk van Dōgen Zenji. Okumura Roshi's afstamming is vertegenwoordigd in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en België.

Mokusho Deprèay (1950) beoefent Zen sinds 1995. In augustus 2000 ontving hij de monnikswijding van Ryotan Tokuda Rōshi bij wie hij 13 jaar lang praktiseerde. In 2015 verbleef hij op aanbeveling van Joshin Bachoux Sensei voor het eerst in Sanshinji, de tempel gesticht door Shohaku Okumura in Bloomington, VS. Het jaar daarop werd hij de leerling van Okumura Roshi en begon aan een reis die twee verblijven van drie maanden (ango) in Tosho-ji omvatte, een trainingstempel van de Sōtō Zen-school in Japan (prefectuur Okayama). In 2018 komt Okumura Roshi naar Mons voor de inwijding van de Daishinji tempel. Van begin april tot eind juni 2019 bekleedt Mokushō de functie van shusso (hoofdmonnik) bij Sanshinji. Gedurende deze tijd geeft hij regelmatig onderricht over de Xin Xin Ming, een Chinees gedicht uit de 6e eeuw. Aan het einde van de ango nam hij deel aan de "Dharma Strijd", het stadium dat voorafgaat aan de transmissie van de Dharma. Dit evenement, dat gepland was voor oktober 2020, is uitgesteld vanwege de Covid 19-pandemie.

Tenshin Crokaert (1960) begon zen te beoefenen in 1977 bij Meester Deshimaru, van wie hij zijn monnikwijding ontving in 1980. In 2008 richtte hij in Brussel het Centre Bouddhiste Zen des Pagodes op. Diep geraakt door Okumura Roshi's persoonlijkheid en leringen toen hij in 2018 naar Daishinji kwam, besloot hij de beoefening in zijn kielzog voort te zetten.

Praktische informatie

Daishinji (Temple de l’Esprit vaste)
Rue Roland de Lassus 10/1-1
7000 Mons

Tel: 0470/20.52.65
www.shikantaza.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Centre bouddhiste zen des Pagodes
Rue Metsys 91
1030 Bruxelles

Tel: 0473/80.94.68
www.zenbruxellesdespagodes.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Shikantaza vzw
Place du Béguinage 4
7000 Mons
Tel: 064/84.08.25
www.shikantaza.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kwan Um Zen School

Zen Meester Seungh Sahn is de stichter van de Kwan Um Zen School. In 1949 kreeg Zen Meester Seung Sahn transmissie van Zen Meester Ko Bong, één van de meest brilliante Zen Meesters in Korea van dat ogenblik. Later werd hij verantwoordelijk voor verschillende tempels in Korea, Hong Kong en Japan. In 1972 vestigde hij zich in de Verenigde Staten om Zen training aan te bieden aan leken en monniken in het Westen. Vandaag telt de school een honderdtal centra en groepen.

De praktijk bestaat uit meditatie (zitten, zingen), maar ook buigingen en kong-an training. Wekelijks is er een privé-interview met de leraar. Men kan deelnemen aan intensieve meditatieretraites van 1 dag tot 3 maanden.

Praktische informatie

Kwan Um School of Zen
Nestelingstraat 16
1080 Brussel
Tel: 0497/59.66.59
www.kwanumzen-meditatie.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jikoji, Centrum voor Shin-boeddhisme

De “Ware School van het Reine Land” heeft als stichter Shinran Shonin (de Wijze man Shinran, 1173-1262), en is ook nu nog één van de belangrijkste stromingen in het Japanse Boeddhisme. Voor hen is de Leer van de Boeddha een levensvisie die het mogelijk maakt in deze wereld van lijden en onvrede te leven, zonder haat en/of wrevel. Het Centrum werd in 1976 te Antwerpen opgericht onder de Hoge Bescherming van Zenmon Kosho Ohtani, Ere-Hoofdabt van Nishi-Hongwanji. Het beheert niet enkel de Antwerpse tempel, maar verzorgt tevens publicaties, waaronder het driemaandelijks tijdschrift Eko, en organiseert jaarlijkse cursussen.

Praktische informatie

Jikoji
Pretoriastraat 68
2600 Antwerpen

www.jikoji.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0475/62.78.36

Daisen Centre Zen

thumbnail daisen logo 1

Daisen Centre Zen is een vereniging waar men zenmeditatie kan beoefenen  en   waar die Weg wordt verspreidt.

Zenmeditatie is niets anders dan zijn “natuurlijke toestand” terug te vinden en spoort ons aan om echt te leven, door écht tegenwoordig te zijn in de kern van ons leven.  

In Daisen Centre Zen worden er zazen sessies gehouden en onderricht gegeven. 

Didier Airvault is met zenmeditatie begonnen in 1975 in Parijs bij meester Taisen Deshimaru.
In 1978 werd hij door hem tot monnik gewijd met de naam Ryugen. 

Het onderricht van zijn meester was oprecht, genereus, simpel en krachtig ; het was gericht op meditatie en van toepassing in het dagdagelijks leven. 

Meester Taisen Deshimaru is de meester die zenmeditatie in 1967 met geestdrift in Europa heeft geïntroduceerd. Hij is jammer genoeg reeds in 1982 overleden. 

Na de dood van zijn meester deed Didier Airvault verder met meditatie en in 1990 ontmoette hij meester Ryôtan Tokuda.

Meester Ryôtan Tokuda is een boeddhistische missionaris van de sôtô zen hier in Europa en ook in Zuid-Amerika. Hij is de abt van de tempel Sôken-Ji in Japan.  Zijn manier van onderricht te geven is zacht maar onmerkbaar streng en veeleisend. De meester weet de diepe en levendige kennis van het onderricht aan zijn leerlingen over te dragen.  

In die periode ontstaat de vereniging Maha-Muni en het klooster Eitai-Ji wordt in leven geroepen.

Als zenmeester zet Didier Ryugen Airvault nu sinds 2012 het onderricht van zijn meesters verder in het centrum Daisen Centre Zen.

De innerlijke stilte aanleren, de conflicten en de strijd opgeven, dat was de grote wens van de Boeddha.
Zenmeditatie is het beleven van die stilte. 

Praktische informatie

Websitewww.daisen.eu

De Centra

Daisen Centre zen
Capouilletstraat 35
1060 Brussel
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: +32 479 124 684
Postadres
Verheyleweghenplein, 10
1200 Brussel

Daisen De Panne
Sint-Jansheem
Noorddreef 1 (Oosthoek)
8660 De Panne
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 058 / 51 53 37
GSM: :0493 / 18 35 32

Daisen Liège
29 rue Pierreuse
4000 Liége
Tel: 0474 52 66 25 

Centre Zen de la Pleine Conscience

Hoewel de beleving minder streng is dan deze van de traditionele Zen, heeft de vereniging aan deze school zowel haar naam als de voornaamste oriëntaties van haar historische stichter Bodhidharma ontleend: het zoeken naar onze werkelijke natuur en de communicatie “van hart tot hart”. De specifieke richting, ontwikkeld door de zeer eerwaarde Thich Nhat Hanh, heeft als spil de bewuste ademhaling en hierdoor het beoefenen van de aandacht bij iedere handeling in het dagelijkse leven. In het alledaagse leven kunnen immers de meest eenvoudige omstandigheden, zo dikwijls verwaarloosd voor een vlucht in een droomwereld, onszelf en, beetje bij beetje, de wereld veranderen.

Praktische informatie

Centre Zen de la Pleine Conscience
Rue des Chalets, 13
4030 liège (Grivegnée)
Tel: 0470/579.081
centrezendeliege.care
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Belgische Zen Vereniging

De Belgische Zen Vereniging (BZV) is een vzw die opgericht werd voor de 'verspreiding van de zen in België, volgens het onderricht van Taisen Deshimaru'. De vzw fungeert als een koepelorganisatie die verschillende dojo's in België verenigt. De leden van de algemene vergadering en van de raad van beheer werken op vrijwillige basis om de zazen beoefening in België verder bekend te maken. Met dat doel voor ogen heeft de Belgische Zen Vereniging twee belangrijke activiteiten. Ten eerste helpt de vereniging met de oprichting van nieuwe dojo's (=plaats waar zazen beoefend wordt) en soms ook met het onderhoud ervan. Ten tweede organiseert de BZV jaarlijks een reeks stages - sesshins - in nauwe samenwerking met Zen Meester Roland Yuno Rech. Deze stages zijn voor iedereen, zowel beginnelingen als gevorderden, toegankelijk. Jaarlijks wordt tijdens de zomer een tiendaagse stage georganiseerd in het Collège St-Benoit in Maredsous.

Praktische informatie

Belgische Zen Vereniging
Cattoirstraat 11 (Zetel)
1050 Brussel
www.zazen.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Association des Bouddhistes de Linh Son

Deze vereniging vindt haar plaats in de Mahayanatraditie en is aangesloten bij de Grote Wereldcongregatie van boeddhisten LINH SON. De zetel bevindt zich in Parijs en staat onder leiding van de Eerbiedwaardige Meester THICH HUYEN VI, doctor aan de Nalanda Universiteit (India). De oprichting in de jaren 70 beantwoordde aan de behoefte om Vietnamese vluchtelingen, geconfronteerd met de culturele verschillen bij hun integratiepoging in de westerse gemeenschap, bij te staan door hen een traditionele eredienstplaats aan te bieden. De vereniging onderhoudt vandaag een klimaat van solidariteit, vertrouwen en liefde binnen de Vietnamese gemeenschap in België.

Praktische informatie

Association des Bouddhistes de Linh Son
Overwinningstraat 88
1060 Brussel
Tel: 02/538.59.07

Association Bouddhique de Liège, Pagode Tuê Giác

De vereniging werd opgericht in 1980 met als doel personen van hoofdzakelijk Vietnamese oorsprong samen te brengen in een geest van onderlinge hulp en bescherming van de Vietnamese tradities, geïnspireerd door het boeddhisme. Ze situeert zich in de Thiên traditie, Vietnamese uitdrukking van de Chinese Chan en dus in de Mahâyâna lijn. Het onderricht steunt op de verering van de "Amithaba" boeddha als middel tot de wedergeboorte in het paradijs van Sukhavati.

Praktische informatie

Association Bouddhique de Liège
Rue de l'Espoir 2
4030 Grivegnée
Tel +32 486 44 94 55

Wat Thai Dhammaram

De “Wat Thai Dhammaram” tempel is een centrum voor onderricht en studie van het theravada boeddhisme, maar eveneens van de Thailandse cultuur en traditie. Het werd opgericht op 19 september 1999 met de steun van de Thaise regering en de “Supreme Sangha Council” van Thailand. De Tempel biedt zowel aan de Thaise gemeenschap in België en Luxemburg, als aan andere gemeenschappen van Aziatische oorsprong, een oord voor het beleven van de Theravada traditie en de mogelijkheid tot contact met een eerbiedwaardige monnik die hen raad en leiding kan geven. Sedert 22 januari 2000 ontvingen verschillende mensen, zowel van Aziatische als van Europese oorsprong, een opleiding tot monnik, novice of lekenmedewerker. De Tempel staat inderdaad open voor allen - zonder onderscheid van ras, geloof, taal of traditie – die zich een leven wensen in eerbied voor zichzelf en de anderen.

Praktische informatie

Wat Thai Dhammaram
Leuvensesteenweg 71
1410 Waterloo
http://www.thaitemplewaterloo.be/
Tel: 0479/29.74.65 - 02/385.28.55

Internationaal Dhammakaya Genootschap van België

Het Internationaal Dhammakaya Genootschap van België vzw is gevestigd in Lede (Oost-Vlaanderen). Door de stijl van lesgeven en door de mensen bij het klooster te betrekken, wat kenmerkend is voor ons klooster, groeide het centrum in de loop der jaren uit tot een plaats waar iedereen welkom is voor het beoefenen van meditatie of om kennis te maken met de Thaise boeddhistische cultuur.

Ons centrum is aangesloten bij Wat Phra Dhammakaya, een klooster in Thailand, en de bijbehorende Dhammakaya Foundation. Wat Phra Dhammakaya in Thailand behoort tot het Thaise Theravāda-Boeddhisme. In onze wijze van het uitdragen van de Dhamma zijn wij echter wel vergeleken met Mahāyāna-tradities in Taiwan en elders. Evenwel is de aard van onze tekstinterpretaties Theravāda. We benadrukken de beoefening van de Dhamma, en onze manier van les geven gaat uit van de praktijk, en het opbouwen van goede gewoonten. Bovendien leggen we een grote nadruk op meditatie. De meditatievorm die we onderwijzen is die van Luang Pu Sodh Candasaro.

Praktische informatie

Internationaal Dhammakaya Genootschap van België
Huize Ronkenburg
Ronkenburgstraat 25
B-9340 Lede
Tel: 053/39.71.72
https://www.bronvanstilte.be/
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samita

 In maart 2015 werd de vereniging Samita ASBL opgericht, met als doel een klooster te beginnen in de Theravada traditie  in Europa. Daartoe organiseert Samita o.a lezingen en meditatiecursussen met monniken en nonnen.  Het is begonnen met een rondreis van Bhante Sujato in Europe tussen oktober en december 2015. Samita stelt een variëteit van leermethodes op prijs, een die onze persoonlijke praktijk en begrip van de Dhamma kunnen verrijken.

Het woord “Samita” heeft verschillende betekenissen in de Pali taal:

 • bijeen komen, samengesteld – we zijn samengekomen als groep om een gemeenschap (Sangha) te stichten in deze traditie in Europa.
 • gelijkheid – we streven naar gelijkheid tussen monniken en nonnen, mannelijke en vrouwelijke leken , de vierdelige Gemeenschap/Sangha.
 • rust, kalmeren – het kalmeren en tot rust brengen van de geest door meditatie.

Ons logo verwijst naar de waarden van dit woord en is een samenstelling van het universele symbool van gelijkheid en het Tao symbool van tot rust brengen van de geest door reflectie. Het logo heeft ook wat weg van het element water, dat vaak wordt gebruikt  in de Pali canon in vergelijkingen door de Boeddha. Het heeft de kwaliteit van zowel samenhang als kalmeren. Als water tot stilstand komt, bezinkt het en wordt het stil en zuiver, net zoals de geest tijdens meditatie

Praktische informatie

Samita 

Engreux 49G
6663 Mabompré/Houffalize
België

Website: samita.be 
Tel: + 32 (0) 493-41 28 85
Kantooruren zijn ma-vr 8.30 – 10.30 uur
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dhamma Group

Op verzoek van de Eerbiedwaardige Dr. Rewata Dhamma (Birmaanse monnik in Engeland verblijvend) die, samen met de Eerbiedwaardige Sayadaw U Kundalabhivamsa (Myanmar), de spirituele leiding heeft, werd in 1986 de vereniging Dhammagroup opgericht. Ze richt zich tot personen met interesse voor de vipassanâ meditatie. De vipassanâ meditatie is geen vorm van verering, maar een exploratietechniek voor ons lichaam en onze geest met als doel ons te bevrijden van de verkeerde mening die de realiteit van het ego vooropstelt.

Praktische informatie

Dhamma Group
Hertoginstraat 2
1040 Brussel
Tel: 0474/590.021
www.dhammagroupbrussels.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Starten met boeddhisme