HLN: 2000 mensen op stille mars voor vrede, klimaat en sociale rechtvaardigheid

Het Laatste Nieuws: 8 september 2019

mattieu ricard ecologie

© BELGAONTHESPOT 2.000 mensen mediteren en stappen mee in stille mars voor vrede en klimaat

Aan Bozar is zondagmiddag een stille mars voor vrede, het klimaat en sociale rechtvaardigheid vertrokken. Enkele honderden mensen stapten mee. Met de mars willen de organisatoren van vzw Emergences en de Klimaatcoalitie hun bezorgdheid tonen uitspreken het klimaat en over de sociaaleconomische toestand. Ongeveer 2.000 mensen stapten mee

Het doel van de stille mars is om een bewustwording op gang te brengen rond zowel de sociale als de klimaatrechtvaardigheid en het persoonlijke engagement van de mensen. De vzw Emergences spoort de individuen aan om vanuit de gedachtegang van Ghandi, “Be the change you want to see in the world”, zelf een steentje bij te dragen.

De stoet werd geleid door twee grootheden uit de meditatiewereld, Satish Kumar en Matthieu Ricard. Zij worden vergezeld door Youth for Climate boegbeeld Adélaide Charlier. Het publiek dat mee stapte in de stille mars bestaat zowel uit families met kinderen als senioren en jonge activisten. Onderweg hielden de deelnemers ook pauze voor een meditatiemoment. Hun tocht eindigde aan het Egmontpark.

“We wandelen voor de hele mensheid en de hele planeet aarde. Ons hart is gevuld met medeleven. We protesteren niet tegen iemand maar voor iedereen. Die eenheid is onze sterkte”, sprak Satish Kumar. “We moeten vandaag starten met het planten van duizenden bomen en dat elke dag. We kappen bomen en daardoor zijn wij niet verlicht, pas als we onder de bomen kunnen zitten zullen we ons verlicht voelen.”

De mars voor vrede, het klimaat en sociale rechtvaardigheid is een voorproefje van de derde wereldwijde klimaatstaking op vrijdag 20 september.

Knack 4/2019 - CD&V legt de erkenning van het boeddhisme en hindoeïsme op tafel

Tex Van berlaer - Redacteur Knack.be

Bij de volgende regeringsonderhandelingen wordt er best nagedacht over de erkenning van het boeddhisme en het hindoeïsme. Dat zegt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof, die twee wetsvoorstellen in die zin heeft ingediend. 'Zodra je erediensten subsidieert, kan je meer controle uitoefenen.'

'Elke godsdienst die een draagvlak heeft in de samenleving, zoekt erkenning bij de overheid. Dat is niet meer dan normaal.' Daarom diende CD&V-Kamerlid Els Van Hoof begin deze maand twee wetsvoorstellen in. Het ene pleit voor de officiële erkenning van het boeddhisme als niet-confessionele levensbeschouwing. Het andere moet het begin van de erkenningsprocedure van het hindoeïsme aanwakkeren.

Door de korte tijd die het parlement nog rest voor het einde van de werkzaamheden, kunnen de voorstellen deze legislatuur niet meer behandeld worden. Toch vond Van Hoof de wetsvoorstellen een belangrijk 'signaal' naar de geloofsgemeenschappen. Zij waren de afgelopen jaren in nauw contact met het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De partij wil de initiatieven op tafel leggen bij de volgende regeringsonderhandelingen of ten minste tijdens de volgende legislatuur.

Van Hoof hoopt dat de erkenning onderdeel wordt van het volgende regeerakkoord. Ze vindt wel dat parlementair en maatschappelijk debat nog steeds nodig zijn.

Op dit moment zijn er zes erkende erediensten: de rooms-katholieke, de orthodoxe, de anglicaanse, de protestantse, de joodse en de islamitische. De hindoe-gemeenschap wil zich bij dat lijstje aansluiten.

Sinds 2002 is ook de niet-confessionele levensbeschouwing erkend. De boeddhisten willen zich bij deze categorie aansluiten.

Meer info: www.knack.be/nieuws/

KERK & leven - 30 januari 2019

jg19 nr05 1

jg19 nr05 2

jg19 nr05 3

De Standaard - 7 oktober 2018

De Standaard 7 oktober 2018

De Standaard - 4 oktober 2018

De Standaard 4 oktober 2018